Török arany?

A török kormány a lakosság aranyára spekulál?

2012.07.24. 15:28 – Piaci hírek

Törökországban egyre csökken a bizalom a pénzügyi szektorral szemben, ezért a törökök inkább aranyat vásárolnak, és azt a pincében rejtik el, ahelyett, hogy a pénzt a bankban helyeznék el.

Az ankarai kormány azonban változtatni akar ezen a helyzeten – írja a Financial Times Deutschland (FTD). A lap idézte Erdem Bascit, a török központi bank vezetőjét, aki Isztambulban felszólította honfitársait: “Elő az arannyal a matrac alól.” A jegybank erősíteni akarja a pénzügyi szektort, növelné a törökök takarékossági hajlamát és csökkentené az ország kereskedelmi mérlegének hiányát.

Miközben a bérek nőnek és a munkanélküliség csökken, egyben csökkennek a takarékbetétek is, szemben az aranyvásárlással. 2011-ben Törökország volt a negyedik legnagyobb aranyvásárló a világon. Az import 2010-ről 2011-re megkétszereződött. Az isztambuli aranybörze a tranzakciók volumenét tekintve a második legnagyobb a világon és ehhez nagyban hozzájárul az a tény is, hogy a lakosság nem hisz a pénzintézetekben.

A török bankokban 8,6 milliárd dollár értékben tárolnak aranyat, ami 270 százalékos növekedést jelez csupán a múlt évben. Emellett a Deniz Bank becslése szerint összesen 300 milliárd dollár értékű arany található a török otthonokban, azaz több mint harmincszor annyi sárga nemesfémet tartanak “a párna alatt”, mint pénzintézekben.

Részben ennek hatására a kereskedelmi mérleg jelenleg a GDP 10 százalékának megfelelő, 50 milliárd dolláros mínuszban van. Az arany nagy részét importálni kell, a nettó kereslet jelenleg közel 5,8 milliárd dollárnak felel meg.

Török újságok arról tudósítanak, hogy a kormány rövidesen olyan programot akar beterjeszteni, amely arra készteti majd a lakosságot, hogy megtakarításait a bankrendszerben helyezze el. A központi bank már tavaly novemberben bejelentette, hogy a hitelfelvevők értékpapírjaik tíz százalékának megfelelő értékig aranyat helyezhetnek el. A pénzintézetek pedig azt tervezik, hogy kamatozó aranyszámlákat nyitnak, amelyekről aranyrudakat is fel lehet majd venni a speciális automatáknál.

Forrás: www.vg.hu

Kategória: A válságról, Befektetések, Pénz kezelés | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük