Rövid, Közép és Hosszú távú befektetések

Sokféleképpen csoportosíthatjuk a befektetési lehetőségeinket, most az időintervallum alapján tesszük meg.

Rövid távú befektetések:

–          Általában részvény alapú, magas kockázatú, nagy hozammal kecsegtető befektetési forma.

Magas szintű pénzügyi ismeretek, a napi világgazdaságban való jártasság, állandóan a legfrissebb információk birtoklása és egy nagy adag szerencse is szükségeltetik ahhoz, hogy ezzel próbáljuk meg a napi betevőnket biztosítani (az esetleges jó kapcsolatokról, nem is beszélve). Kifejezetten adrenalin függő sportág, csak erős idegzetűeknek!

Itt csúcsosodik ki az átlagemberben kialakult kép a tőzsdéről – lásd: kiabáló, rohangáló nyakkendősök a fülükre rajzszegezett telefonnal – és a pénz világáról. Van is benne valami. Nem szeretnék senkit sem elriasztani ettől a befektetési formától, valóban nagyon érdekes és izgalmas tevékenység, és ha valakinek van olyan pénze, amit nem számít, hogy egy pillanat alatt el is tud veszíteni, akkor egy remek „játék” is lehet belőle.

Földi ember a tőzsdére nem mehet be, így általában brókereken keresztül tudunk kereskedni, akik nem szívbajosak a számla kiállításánál sem. Tudnunk kell, akár nyerünk, akár vesztünk, a brókert ki kell fizetni. Cserébe ő a szaktudását adja, valamint a lehetőségét annak, hogy az általunk mennyországnak képzelt földi paradicsomba egyáltalán „betehessük a lábunkat”

A másik lehetőség a különböző pénzintézeteknél vezetett értékpapír számlán keresztül történő kereskedés. Ez már egy kicsit nyugisabb kategória, már legalábbis a pörgés szempontjából. A költségek bankonként változnak, nem olyan magasak, mint egy Bróker esetében, de itt nekünk kell kezelni a pénzünket. Ha hallunk valami „tuti tippet”, akkor érdemes lehet megpróbálni, de a kockázati besorolás itt is magas.

A rövid távú befektetéseknél, mint amint azt a neve is mutatja, rövid távon gondolkozunk, nem ritkák a napon belüli tradelések, így pörgős izgalmas befektetésre számítsunk.

A személyes véleményem:

–          Én inkább másodlagos, vagy inkább harmadlagos befektetésnek javasolnám, olyan embereknek, akiknek nem számít, ha a kockáztatott pénzt elveszítik. És nem utolsó sorban, van idejük ezzel foglalkozni.

Közép és hosszú távú befektetések:

–          Itt már bővül a befektetések lehetőségének tárháza, mi most az értékpapír alapú befektetésekkel foglalkozunk. A többivel majd egy másik cikk keretében….

–          Általában részvény, kötvény, kincstárjegy alapú portfóliókba fektetünk be, melyek sokkal biztonságosabbak, mint egy bizonyos részvénybe tartani az összes pénzünket.

A legjobb megoldás a különböző biztosítótársaságok, alapkezelőkön keresztül kínált portfóliói.

Most többen a fejükhöz kapnak, mivel Magyarországon a biztosító szóról, rögtön a 80-as évek lila zakós ügynökei jutnak eszünkbe, akik mindenáron ránk akartak sózni egy tuti életbiztosítást. Ne ijedjünk meg, 2011-et írunk, és ezek a módozatok,- amik egyébként akkor, bizonyos esetekben tényleg nyerők voltak – már elavultak, és nem is nem is tartozik ennek a cikknek a témájához.

Azonban ha már szóba hoztam a jó öreg biztosítások témáját, akkor el kell mondanom, hogy ezek átalakíthatóak/ modernizálhatóak, melyben természetesen szívesen állunk az önök rendelkezésére. Ok. Ez volt a reklám helye 🙂

Egy jól kialakított/optimalizált befektetéshez, szükségünk van egy kiváló alapkezelőre, aki a portfóliónkba összeválogatott eszközalapokat folyamatosan monitorozza, és a nem jól teljesítőket kirostálva mindig a legjobb papírokat tartja meg. Ez egy nagyon nagy odafigyelést igénylő, iszonyatos erőfeszítésekkel járó munka, hiszen gondoljunk bele, hogy hány értékpapír forog, mondjuk csak a kínai piacon. És mi a világ összes jelentős piacán ott vagyunk.

Beláthatjuk, hogy ez nem megy segítség nélkül.

Nem mellesleg szintén kell egy összekötő köztünk és mondjuk a New York-i tőzsde között, ahová szintén nem tehetjük be a lábunkat pár tízezer forinttal.

Igen, pár tízezer forintról beszélek, nem milliókról! Mert itt jön be a képbe a legfontosabb fogalom, a hozamos  hozam.

Néhány szóban a teljesség igénye nélkül:

A hozamos hozam a legjobb, ami a pénzünkkel történhet. Ha évente befektetünk, mondjuk kétszázezer forintot akkor ez második évben, nem csak négyszázezer forint befektetést jelent, hiszen az első évben elért hozamunkat is befektetjük.

Pl: 200.000 Ft + 20%-os hozam=240.000Ft.

+ a második év 200.000Ft befektetése esetén, már 440.000 Ft termeli a hozamot. Ez az év végén, a 20 %-os hozammal 528.000 Ft.

+ a harmadik év 200.000Ft befektetése, az már 728.000….. stb.

Nem csigázom tovább, az eredmény: 52.077.528 Ft a 20. év végén!

És most kapaszkodjanak meg! Ez az szám a 25. év végére: 131.083.534 Ft!!!!

Az utolsó két sor után látható a hozamos hozam lényege. Minél tovább kell bent tartani a befektetésünket, hiszen az utolsó évek többszöröznek!!!!!

Számoljanak utána. (Az egyszerűség kedvéért a tizedes vesszők utáni számokat mindig lehagytam).

200.000.Ft éves befektetés, az havi szinten 16.666 Ft megtakarítást igényel, ami napi 548 Ft-nak felel meg. Mennyibe is kerül egy doboz cigaretta?

A személyes véleményem:

–          Elsődleges befektetési formának javaslom, viszonylag nagy biztonsága és magas hozamai miatt.Közép, hosszú távra tervezők számára, a létező legjobb pénzügyi megoldás a mai piacon!

Számoljon, megéri!

További információért kattintson az elérhetőségek fülre.

Kategória: Befektetések | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük