Itt a legújabb átverés: magyar netbankolók is veszélyben!

 

Már Magyarországra is megérkezett a legújabb adathalász kampány. Szakértők óvatosságra intenek, mivel a csalók az áldozatok kíváncsiságára alapozva gyűjtik be az online bankoláshoz szükséges adatokat. 

 
Új adathalász kampányra hívják fel a figyelmet a szakértők: a csalás lényege, hogy az áldozatok kíváncsiságára alapozva próbálják meg rávenni a felhasználókat, hogy önként átadják az online bankoláshoz szükséges azonosítóikat.

Az egész történet egy e-maillel kezdődik, melyben azt írják, hogy “Értesültünk az X összegű, még függőben lévő átutalásról. Kérjük, ellenőrizze bankjánál, hogy az összeg megérkezett-e számlájára!”

Az e-mailnek van egy csatolmánya is, amelyet ha megnyitunk, akkor egy pénzátutalásról szóló dokumentum jelenik meg. Ez a kép azonban meglehetősen halvány, alig olvasható, ráadásul néhány másodperc elteltével el is tűnik. Ezek után a kíváncsi internetezőket tájékoztatják, hogy kijelentkeztek az e-mail fiókjukból, és ha látni akarják újra az tranzakciós dokumentumot, akkor jelentkezzenek vissza.

Ha kiválasztjuk az amúgy egyetlen felkínált opciót, tehát megnyomjuk az “ok” gombot, akkor továbbítanak minket egy netbank bejelentkező oldalára – természetesen ez csak egy tökéletes másolata az eredeti oldalnak. És itt rögtön meg is adhatjuk a banki bejelentkező adatainkat, amiket megszerezve a csalók könnyedén hozzáférhetnek számlánkhoz.

Már nálunk is aktív

Fontos tudni, hogy az újfajta csalási módszer már nem csak külföldön támad, hanem Magyarországon is szedi áldozatait – mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Maulis Csaba a vírusvédelmi szoftvereket készítő G Data internetbiztonsági szakértője, aki szerint az elmúlt hetekben több magyarországi bank ügyfelei is találkozhattak a problémával.

A szakember szerint az ál-netbanki felületek a laikus felhasználók számára is könnyen felismerhetők, hiszen a biztonságos banki oldalak url-je általában valamilyen speciális jellel (például egy lakat-szimbólummal, vagy feltűnő színnel) kezdődik. Fontos ugyanakkor, hogy ha be szeretnénk lépni az online bankfiókunkba, minden esetben mi magunk gépeljük be az oldal címét, és ne különböző gyanús linkeken keresztül jussunk oda.

Csak akkor lehetünk biztonságban, ha a hiteles netbanki felületen adjuk meg adatainkat, Ha böngészőnk tanúsítványhibát jelez, hagyjuk el az oldalt, és jelezzük a hibát bankunknál. Fontos tudni azt is, hogy a bankok adategyeztetést kérő üzenetet nem
jelenítenek meg honlapjukon, vagy internet banki rendszerükben.

 

Kategória: Pénz kezelés | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük