Megoldhatatlan problémák

A nyugdíjproblémának sajnos van egy elkerülhetetlen/megoldhatatlan problémája is. Az elöregedő népesség. Míg a nem is oly távoli múltban, sok gyermek született, és az idős kort megéltek száma viszonylag alacsony volt, napjainkban ez a tendencia, megfordulni látszik. Ne menjünk most bele ezen probléma okainak a taglalásába, lássuk csak a következményeket:

Az ábrán látható, ahogy a népesség elöregszik. Ez TÉNY! Ezzel jelen pillanatban nem tudunk mihez kezdeni.

Mindez a nyugdíjproblémára levetítve:

A jelen nyugdíjrendszer a felosztó-kiróvó rendszeren alapul. Vagyis, amit a most aktív (és járulékot fizető) réteg, járulékként befizet, azt a jelenleg aktív nyugdíjasok nyugdíjkifizetéseire fordítják. Magyarul, ebből van a mostani nyugdíjasok nyugdíja.

Ezzel nem is lenne semmi baj, ha az aktív keresők el tudnák tartani a már passzív korúakat. Azonban az ábrákból látható, hogy az aktív korba lépők kora drámaian csökken, míg a nyugdíjasok száma folyamatosan nő!

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a 2012 környékén nyugdíjba menők száma (Ők az un. Ratkó korszak), jócskán meghaladja az aktív keresők számát! És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az „eltartók” közül, hányan vannak bejelentve, és azok is mennyire?

Tessék megkapaszkodni, a várható öregségi nyugdíj 2 millió ember számára a 100 Eurós összeg környékén fog mozogni! Az pedig mindössze 27-28 ezer forint!

Egyszerűen ennyi folyik be a kasszába. Márpedig üres kasszából a legjóindulatúbb kormány sem tud pénzt osztani.

És ha ezt a csapást még ki is hevernénk valahogy, amire valljuk be őszintén, nem sok esély van, akkor is jön a 2030 körüli rémálom. Ez a most 40 év körüli emberek tömegének nyugdíjazása (GYES Korszak). Nézzük csak meg az alatta lévők számát! Ki fog dolgozni?

És ezzel már nem tudunk mit csinálni.

Dr. Farkas András remek előadásán hallottam az alábbi megoldásokat:

–          Kérjük meg az anyákat, hogy rögtön 13 éves gyermekeket hozzanak a világra, lehetőleg egyszerre legalább négyet.

–          Hívjuk vissza a törököket még 300 évre, ugyanis ott nincs ilyen probléma.

Önök szerint Németországban miért dolgozik annyi Török? Azért mert annyira szeretik Őket?

És amiről már tettem említést. Az aktív járulékot fizetők száma:

2,3 millió!!!!!

Ezzel el is értük Rwanda szintjét. És ez nem vicc.

Ebből kifolyólag, egy egyszerű képlettel megtekinthető, a nyugdíjak várható alakulása:

Ha a járulékfizetők elég járulékot fizetnek be, akkor a nyugdíjasok megkapják az őket megillető mértékű nyugdíjat.

Azonban e helyett mi van:

A járulékfizetők (fiatalok) száma csökken, ezáltal a járulékok mértéke is csökken. Ezzel szemben a másik oldalon a  nyugdíjasok száma nő, de mivel  a befizetett összeg nem nőtt velük egyenes arányban, sőt csökkent, a kevesebb pénzt kell szétosztani, a megnövekedett számú nyugdíjasok között. Mi történik (kevesebb pénz, több embernek)? Igen, jól látják, a nyugdíj csökkent. Azt hiszik vicceltem a 100 Euróval? Hát nem.

És amint az a képen is látható, ezt a hatalmas összeget kell garantálnia az államnak. (És még ezt sem igazán tudják. Ha figyelik a Híradót, tudják, hogy igazam van.)

És ezzel meg is válaszoltunk egy másik „égetően fontos” kérdést, menjünk az állami pénztárba, vagy maradjunk a magánba?

HÁT NEM TÖK MINDEGY???!!!

Mi megpróbálunk segíteni.

Igen, fájni fog. Esetleg nagyon is, de azt Ön is tudja, semmit sem adnak ingyen. Itt a saját jövője a tét.

Vagy van valami bombabiztos ötlete? Esetleg egy „tutibiznic”? 🙂

Kategória: Nyugdíj | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük