Választható nyugdíj?

Nem túl szerencsés dolog  „a magánnyugdíjpénztárak államosítása”, pláne nem ebben a formában. Azonban az én dolgom nem a politikai nézetek megvitatása, pláne nem a döntések bírálata, hanem a kialakult helyzet figyelembevételével, a tisztelt ügyfeleim érdekképviselete.

Sajnos nincs egységes recept vagy táblázat azzal kapcsolatban, mikor éri meg visszalépni az állami rendszerbe. Érdemes mindenkinek egyénileg kiszámolnia, melyik megoldással járna jobban. Van, akinél számottevő lehet a különbség, ezért mindenképpen megéri alaposan körüljárni a témát.

Azonban abban mindenki egyetért, hogy bármelyik variációt is választjuk, a nyugdíjba vonulás pillanatában, drasztikusan vissza fog esni a jövedelmünk, és ezáltal az életszínvonalunk is.

Sajnos a kiadásaink ezt a tendenciát nem követik, sőt! Nem tudom, ki van vele tisztában, de tény hogy pl. az orvosi költségek közel 70%-át az utolsó két évünkben fizetjük ki. De azt is jó eséllyel megjósolhatjuk, hogy a kenyér ára nem fog abban a pillanatban 60%-al csökkenni, amikor azt a bevételeink, bizony megteszik.

Mi a megoldás?

Az öngondoskodás.

Azonban nagyon nem mindegy, ki mibe fekteti be az öregségére félretett pénzét. Itt sem lehet mindenkire vonatkozó általános szabályokat hirdetni, hiszen mindenkinek más a jelen élethelyzete, és mások az öregkorára vonatkozó elképzelései, igényei.

Igen, az igényei. Azért mert megöregszünk, nem kell lemondanunk a megszokott életszínvonalunkról, az elképzelt békés öregkorunkról. Nagyon kellemetlen érzés, ha a 10.-én megkapott nyugdíj után, 20.-án be kell kopogtatnunk gyermekünkhöz, hogy kérlek, adj egy szelet kenyeret apádnak, mert éhes vagyok. Azért ezen érdemes elgondolkodni, nem?

Azonban van egy jó hírem is. Az igényeinknek megfelelő élet, tervezhető. Jó egészséget, hosszú, boldog életet nem tudunk biztosítani, de az ehhez szükséges anyagi fedezetet igen.

Kategória: Nyugdíj | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük